(Foto: Roel Kleinpenning)
door Marcel van Berkum
Silvolde - Na een zwaar scooterongeluk was Alberto Jansen jaren aan het revalideren. De Doetinchemmer kreeg een tweede kans en ging gedreven aan de slag in zijn bedrijf Citrorevanche in Silvolde. "Ik was te fanatiek bezig om de verloren tijd in te halen", zegt Alberto. "Het gevolg was een burn out."
Het is 2003. De 17-jarige Alberto Jansen rijdt in Doetinchem op zijn scooter van het werk naar huis en wordt vol geschept door een auto. "Gelukkig had ik wel een helm op", zegt hij. Geen hersenletsel dus, maar het resultaat was naast vele schaafwonden een uiterst gecompliceerde beenbreuk. Na een week intensive care volgde een operatie. Het werd de eerste van een lijdensweg van totaal vijf operatieve ingrepen binnen een jaar. Het been bleek namelijk 30 graden fout te zijn gezet. Uiteindelijk bood de Nijmeegse Sint Maartenskliniek de definitieve oplossing. "Ik heb er wel blijvend problemen aan over gehouden", zegt Alberto. "Ik heb artrose en mijn rechterbeen is korter dan mijn linker."
Restauratie
"Tijdens mijn langdurige revalidatie kreeg ik tijd om na te denken over mijn toekomst." Hij zocht werk dat lichamelijk niet te belastend was, veel vrijheid gaf en waarin hij uitdaging en passie vond. Via het BBL-traject behaalde hij certificaten voor lasser en CNC frezer. Alberto had een passie voor oude auto's. Vader Matthijs Jansen is plaatwerker en vervaardigt carrosserieonderdelen voor Citroën DS in zijn bedrijf Citroplaque en zette zijn zoon op het spoor van het restauratiewerk van auto's. Eerst nog werkte hij hobbymatig in de werkplaats.
Citroën
Sinds 2015 heeft de 33-jarige Doetinchemmer zijn eigen bedrijf Citrorevanche. De naam refereert aan de tweede kans, die hij heeft gegrepen. Hij huurt een ruimte in het bedrijf van zijn vader aan de Geurinkstraat in Silvolde. Vader en zoon zijn 'Citrofielen'. Met name fans van het model DS, De Snoek, die van 1955 tot 1975 werd geproduceerd. Een auto voor liefhebbers, maar niet roestvrij. Citrorevanche fabriceert nieuwe carrosserieonderdelen. Het plaatwerk van de achterkant van de Citroën DS is het slechtste deel. Vol trots toont Alberto in zijn werkplaats een kale achterkant van een 'Snoek'. Het blijkt geen gestripte oldtimer, maar een compleet nieuwe achterkant volgens de originele maatvoering door hem vervaardigd. Uniek in de autowereld. Restaurateurs sparen zo bij de montage veel tijd. "Het is mijn droom om een hele DS-carrosserie te bouwen."
Om 'de verloren tijd in te halen' ging hij gedreven aan de slag en kreeg prompt een burn out. Een serieuze waarschuwing om rekening te houden met de beperkingen van lichaam en geest.
06-06-2018