foto: Ronald Falke
Ulftseweg 60
7064 BE Silvolde
Tel: 0315 340 630
Mail: info@josdebakker.nl
Web: www.josdebakker.nl
door: Robbie Wolters op 14 - 07 - 2018
Jos Holthausen werd geboren in Silvolde en groeide op op de hoek van de Industrieweg en de Lichtenbergseweg. Al van jongs af aan had hij een grote passie voor eten. Tijdens zijn lagere schooltijd liep hij vaak langs de bakkerij van Johan Wolters aan de Ulftseweg, waar hij zich vergaapte aan de zoete lekkernijen. Hij kon het niet laten om te snoepen van gebroken koekjes en deeg, en in ruil daarvoor hielp hij met het invetten van bakblikken. Al snel kwamen er meer taken bij, zoals het op de plaat zetten van speculaasjes, en zo begon zijn liefde voor het bakkersvak te groeien.
Na zijn lagere school volgde Jos de mavo in Silvolde en besloot hij zijn kennis verder te verdiepen aan de MTS Bakkerschool in Wageningen, waar hij zich specialiseerde in brood en banket. Hij voltooide ook de lerarenopleiding voor brood- en banketmeester in Wageningen, waarmee hij zijn vakkennis naar een hoger niveau tilde.
In de vroege jaren zeventig begon Theo, de zoon van Johan Wolters, aan de bakkersopleiding, en Jos was inmiddels een vaste kracht in de bakkerij geworden. In 1979 stortte de oven in, wat leidde tot de beslissing om een nieuwe bakkerij met woonhuis te bouwen aan de Ulftseweg. Tijdens de bouw bakte Jos tijdelijk bij familie in Millingen, maar binnen zes weken was er een noodbakkerij met een Franse oven gevestigd in het voormalige pand van textielfabriek BéBé aan de Berkenlaan in Silvolde. In 1980 verhuisde de bakkerij naar het nieuwe, moderne pand.
In de zomer van 1995 waren Jos en zijn partner Dianne op vakantie in Boedapest toen Jos in een droom zag dat bakkerij Wolters te koop stond. Bij terugkomst bleek dit inderdaad het geval te zijn, maar er was al een andere geïnteresseerde. Na onderhandelingen werd Jos echter de nieuwe eigenaar van het pand, en op 28 december 1995 werd "Jos de Bakker" opgericht, met de officiële opening op 18 januari 1996. Bij de start verving hij de Franse oven, die meer geschikt was voor stokbrood, door een Deense rotatieoven. Deze oven zorgde voor een snellere korstvorming, waardoor het brood langer vers bleef. Kort na de opening trad Saskia Arendsen in dienst als bakker, en zij werkt nog steeds met veel plezier in de bakkerij.
In 2000 stopte bakker Stef Zaal met zijn activiteiten in Ulft, en gezien de gemeentelijke plannen voor woningbouw in de omgeving, besloot Jos het bedrijf over te nemen. Inmiddels bakt hij voor twee winkels, vier zorginstellingen van Azora en diverse horecabedrijven. Hij biedt stagiaires de kans om ervaring op te doen en neemt examens af voor bakkersopleidingen in Doetinchem, Zwolle en Almelo.
Onlangs heeft Jos zijn bakkerij uitgebreid met een tweede oven en een nieuwe remrijskast, wat hem in staat stelt om ’s ochtends wat later te beginnen en een beter sociaal leven te leiden. Doordeweeks staat hij om 4.00 uur op, terwijl hij op zaterdagen en voor feestdagen al om 1.30 uur aan de slag is.
Voor Jos is het bakken van brood geen automatisme; elk recept moet worden aangepast aan de omstandigheden. Jaarlijks verschillen de oogsten en kan de kwaliteit van het meel variëren. Ook de temperatuur van het toegevoegde water is afhankelijk van het seizoen. Met zijn jarenlange ervaring weet Jos hier goed mee om te gaan. Hij werkt ook met oergranen zoals spelt en emmertarwe. Momenteel is het volkoren meergranenbrood een van de favorieten in zijn assortiment, naast de vlaaien en taarten die hij en zijn team maken, met als specialiteit het saucijzenbroodje. Een handige tip van de bakker is om roggebrood zonder conserveringsmiddelen in de koelkast te bewaren om schimmelvorming te voorkomen. Tijdens de jaarwisseling bakt Jos oliebollen volgens een geheim recept, en hij verkoopt er meer dan het aantal inwoners van Silvolde. Hij neemt ook deel aan jaarlijkse acties, zoals de speculaasactie van St. Radboud en de krentenbollenactie van Excelsior.
Achter de schermen is Dianne de drijvende kracht achter "Jos de Bakker". Na 25 jaar op de administratie van het Slingeland Ziekenhuis ging ze in 2008 fulltime aan de slag in hun bedrijf. Ze verzorgt de administratie, doet een deel van de bezorgingen en denkt mee over het beleid.
Jos en Dianne genieten van hun leven in Silvolde, samen met hun flat coated retriever Esty, die hen al meerdere prijzen heeft opgeleverd tijdens hondenshows. Bij de winkel in Silvolde is een klein terras te vinden, maar Jos maakt zich zorgen dat toeristen in de toekomst vóór zijn zaak en het centrum van Silvolde, over het toekomstige fietspad richting Terborg zullen afslaan. Hij droomt er soms van om een stukje van dertig centimeter van de ijzeren plaat achter het podium in het centrum af te zagen, zodat de situatie wat overzichtelijker wordt. Het zou zijn droom zijn om een grote geldprijs te winnen, waarmee hij een gloednieuwe bakkerij kan bouwen en meer vrijheid krijgt om nieuwe recepten te ontwikkelen.