02 Heerlijkheid De Lichtenberg

Bron: Tekening van De Lichtenberg Geldersepost.nl

 

De heerlijkheid Lichtenberg (Niet te verwarren met Graafschap Lichtenberg) was een miniatuurheerlijkheid bij het kerspel Silvolde die in 1462 was afgescheiden van het rechtsgebied van de Heren van Wisch ten behoeve van Berend, bastaardzoon van Hendrik van Wisch. Het lag als enclave tussen Terborg en Anholt midden in de heerlijkheid Wisch. Deze heerlijkheid, die in latere tijden in bezit van andere geslachten is gekomen, is altijd allodiaal gebleven.

Het gericht bestond uit een richter (tevens landschrijver) en twee gerichtslieden. Ook was er een advocaat-fiscaal. Volgens een instructie voor een nieuw aan te stellen richter (protocol 1772-1809) bezat de heer het recht van criminele justitie. Uit archieven blijkt niet dat van dit recht gebruik is gemaakt. Tijdens de Franse Tijd in 1798 zou Lichtenberg aan het Ambt Bredevoort worden toegevoegd, hetgeen nooit is gebeurd. Omstreeks 1860 werd het kasteel gesloopt.

Een vink staand in het groen.

In 1916 kocht Frederika Johanna Knufman in Amsterdam, de naam en de titel van de Heerlijkheid Lichtenberg met de daaruit voortspruitende recht tot het voeren van het bekende wapen van Lichtenberg.

Bron: Wikipedia

=====

 

Deel 1 Bron: Het land van de Oude IJssel en zijn waterschap 1980 Door J.G.Vos en G.J.B. Stork

 

Deel 1 Bron: Het land van de Oude IJssel en zijn waterschap 1980 Door J.G.Vos en G.J.B. Stork

=====

Beschrijving beschermd monument de Lichtenberg Silvolde.

Onderschrift

Bron redengevende beschrijving De Lichtenberg: gemeente Oude IJsselstreek.

 

=====

   

Bron: Plattelandsraad.

=========

Bron: Wisch en zijn bewoners

=========

 

Bron: Graafschapbode 24 juni 1959

 

Bron redengevende beschrijving De Lichtenberg: gemeente Oude IJsselstreek.

=====

In het boekje dat Schutterij Willem Tell in 1924 uitgaf tijdens de kermis in Silvolde, is sprake van een "Historische optocht voorstellende gebeurtenissen van het Kasteel Lichtenbeg".


 

 
 

 

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com