Lichtenberg 06 Vossers

 

Door Marcel van Berkum uit d'Eigensproak van maart 2021

Gerrit Vossers kik vaak naor de luch ‘Kold hè!’ De meeste luj praot vaak en völ aover het weer. Ok en veural Gerrit Vossers.

De weerpräötjes op de radio van de weerboer uut de Lichtenberg in Sillevold bunt populair. ‘Ik wod ok vaak aover het weer gebeld en dan vraogt ze soms of het dreug blif met de barbe - cue. Dan heb ik het ok wel ‘s mis,’ zegt Gerrit. Volges ‘m ku’j het weer maor een paar dagen van te veuren veurspellen en dan nog hölt het weer zich niet altied an zien veurspelling.

Het is op de radio begonnen bi-j Optimaal FM, dat vanuut één van de DRU-gebouwen in Ulf wödt uutgezonden. ‘Ik leverde vrogger regio - nale informatie an weerman Jan Versteegt en in 2003 vrog Alard Ross mien um een präötje aover het weer te hollen in zien programma op zaoterdagmargen.’ Gerrit hef de wind met en zien weerberichten zun now te heuren op vief radiostations in de umgeving. De 58-jorige Silvoldenaar hef nooit meteorologie gestu - deerd.

      

Zien veurspelling is een combinatie van veschillende factoren, zoas weerkaarten uut de hele wereld en zien eigen wind- en tempe - ratuurmaeters. Wiejer deur ervaring, kieken naor de natuur um het huus en boerenwiesheden.

Paplaepel ‘Het weer is mien met de paplaepel ingegao - ten’, zeg Vossers. Mien olders hadden vrogger al een boerderi-j en ik kan mien nog goed herinneren da’w nao het middagaeten um half één an taofel met het hele gezin altied naor het landbouwweerberich luusterden. As boer mo’j veur het dageleks werk beslissingen nemmen afhankelek van het weer. A’j beveur - beeld gres wilt maejen heb i-j een paar dagen dreug weer neudig.

Ik zeg altied ik heb kötte nekspieren, want ik kiek heel vaak umhoog naor de luch. An het gedrag van de dieren – de vogels in de luch, de kippen um het huus – vilt völ af te laezen. Vliegt de zwaluw hoog dan blijft het droog.’ Gerrit onderhölt twee web - sites: Weerstation Lichtenberg (KLIK) en Me - teo Gelderland (KLIK) . Ok politicus en köster Vossers is boer, weerman, politicus en köster.

‘De boerderi-j kump op de eerste plaats. Wi-j hebt een kalveropfokbedrief. Veur een andere boer fokken wi-j koekalfjes op, die wi-j kriegen as ze tien dagen old zun. Twee jaar later gaon ze weerum naor denzelfde veeholder.’ Al een joor of twintig zit Gerrit ok in de ge - meenteraod. Eers van Wisch, now van Olde Iesselstreek. Hi-j wil bes wetholder wodden. Da zol een hele verandering van werkzaamhe - Een heel biezundere liefhebberi - j Marcel van Berkum den zun. ‘Maor dan hoef ik in ieder geval niet zo vrog het bed uut.’ Aoverdag is hi-j vaak in het centrum van het dörp. Gerrit is köster van de protestantse kerk. ‘Ik zeg wel ens: ik bun de klokkenlujer van Sil - levold.’ Hi-j luujt de klokken meerdere keren in de waek veur allerlei gelegenheden. Ok is hi-j doodgraver. De kerktoren steet al maonden in de steigers veur restauratie. De uutvoering van het werk dut een bouwbedrief, maor Gerrit is bi-jna elke dag anwezig veur hand- en spandiensten. Volgens planning is de restauratie in april kloor.

======

In memoriam Wilhelmina Christina Vossers-Barink

Bron: Wat ons bindt

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com