Melkveebedrijf maatschap Steverink Raben

Henry en Anja Steverink

Foto: Charlotte Wolters

Dinxperloseweg 26 A
7064 LA Silvolde
Tel:     03 1568 5168
Mail:   mts.steverink@agroweb.nl  
Web:  www.melkveebedrijfsteverink.nl

Door: Robbie Wolters op 08 - 01 - 2019

Henry en Anja Steverink wonen in Silvolde, op de meest afgelegen plek van de kerk in de Silvoldse Slaege. Hun huisperceel grenst aan de Ziegenbeek, die van Sinderen naar de Aa-strang stroomt. Vroeger vormde deze beek de grens tussen de gemeenten Wisch en Gendringen.

Henry werd geboren op Oude Dinxperloseweg 74, als derde van de zeven kinderen in het gezin van Jan Steverink, beter bekend als Jan van Nelles, en Marie Braam uit Netterden. In 1978 kreeg de familie Steverink de kans om hun boerenbedrijf te verplaatsen via kavelruil. Ze bouwden een nieuwe ligboxenstal en woning op Dinxperloseweg 26a in de Silvoldse Slaege. In 1991 namen Henry en zijn broer Jan het bedrijf over, terwijl hun ouders Jan en Marie terugkeerden naar hun oude boerderij Nelles aan de Oude Dinxperloseweg 74, die sinds 1978 verhuurd was. In het deel van deze oude boerderij, dat ook wel het 'Buurtschapshuus' werd genoemd, startte Marie een museum en organiseerde ze enkele jaren de Kroezenhoekse kermis. Hun zoon Maurits verhuisde mee en kocht in 1996 de schuur met de boomgaard, die hij verbouwde tot een woning op Dinxperloseweg 74a.

Henry volgde zijn opleiding veehouderij aan de Hoge Landbouwschool in Dronten, waar hij ook stage liep bij het K.I. station Cuijk-Beers, waar hij zich bezighield met het bepalen van de fokwaarden van stieren. Na zijn studie plukte hij samen met vier studiegenoten zes weken tabak in Ontario, Canada. Van het verdiende geld kochten ze een Buick en maakten een indrukwekkende roadtrip van meer dan 10.000 kilometer van Ontario naar New York via Los Angeles. Na zijn terugkomst vervulde hij zijn dienstplicht bij de infanterie, wachtend op de Russen die nooit kwamen.

Zijn broer Jan had ook de ambitie om te boeren, en samen besloten ze met hun vader Jan een maatschap op te richten. Vader Jan hield de koeien, terwijl Henry en Jan zich richtten op het mesten van kalkoenen. Door de mestwetgeving moesten de dieren voor 1 januari 1986 op het bedrijf zijn. In 1988 trouwde Henry met Anja Raben, waarna ze in een stacaravan op het bedrijf gingen wonen. Bij de verhuizing van Jan en Marie naar Nelles in 1991, namen Henry en Anja hun intrek in de boerderij, terwijl Jan junior in de stacaravan bleef wonen. In 1995 werd de maatschap ontbonden; Henry ging verder met de koeien, terwijl Jan zich richtte op het opfokken van kalkoenen en akkerbouw.

Anja Raben, geboren in Azewijn in een gezin met een tuindersbedrijf, ontmoette Henry op een carnavalsfeest in het Isala. Ze zijn sindsdien onafgebroken samen. Anja volgde de opleiding tot botanisch laborante aan het Middelbaar Laboratorium Onderwijs in Wageningen en werkte later bij het Instituut voor Rassenonderzoek. Hier bepaalde ze, met behulp van enzym elektroforese, of een plant daadwerkelijk een nieuw ras was. Haar droom om boerin te worden leidde ertoe dat ze in 1989/1990 in deeltijd de middelbare landbouwschool volgde.

In 1995 startten Henry en Anja de maatschap Steverink-Raben en stonden ze er alleen voor. Ze werkten altijd samen op de boerderij, zonder personeel, behalve een zaterdaghulp die hen af en toe de gelegenheid gaf om een weekendje weg te gaan. Hun drie kinderen werden geboren in 1995, 1996 en 1997. Het vee moest tweemaal per dag gemolken worden, wat hen verplichtte om altijd aanwezig te zijn. In 2002 werd de eerste melkrobot geïntroduceerd, wat een aanzienlijke verbetering met zich meebracht.

In 2012 volgde de bouw van een nieuwe serrestal, die werd uitgerust met een nieuwe melkrobot. Deze robot meet niet alleen de hoeveelheid melk, maar ook de kleur, temperatuur en geleidbaarheid. De ambitie was om het aantal koeien van 60 naar 120 te verdubbelen, maar uiteindelijk kwamen er 100 koeien. Dankzij een optimale combinatie van voeding, stal, fokkerij en de inzet van de boer, produceerden deze 100 koeien evenveel melk als 120.

Alle melkkoeien worden zelf gefokt met de beste stieren ter wereld, waarbij duurzaamheid een belangrijke factor is. Jaarlijks worden er zo'n dertig kalveren geboren; de vaarzen zonder goede melkverwachting en de stieren worden verkocht. Het jongvee wordt de eerste 18 maanden bij een opfokker ondergebracht. Een melkkoe kalft na ongeveer twee jaar af en is dan productief. Gemiddeld geeft een melkkoe 38 liter melk per dag en wordt ze 3,2 keer per dag gemolken. De melk wordt elke drie dagen opgehaald door Friesland Campina. Elke melkkoe krijgt jaarlijks een kalf en in de laatste zes weken van haar zwangerschap wordt ze niet gemolken, dit zijn de 'droge' koeien. Gemiddeld worden de koeien vijf jaar gemolken, met uitzondering van Lijsje 120, die al vijftien jaar op het bedrijf is, 150.000 liter melk heeft gegeven en nu drachtig is van haar elfde kalf.

Henry en Anja hechten veel waarde aan hygiëne op hun bedrijf en doen hun best om ziektes buiten de deur te houden. Bezoekers krijgen speciale bedrijfskleding aangereikt tijdens hun bezoek. Naast de melkrobot maken ze gebruik van een mestrobot en een instrooirobot. Hun koeien krijgen ruwvoer, gras en aanvullend krachtvoer. De kwaliteit van het ruwvoer is weersafhankelijk; zon en regen beïnvloeden dit. In samenwerking met veevoederbedrijf Gelre IJsselstreek worden de voedingsstoffen in het ruwvoer geanalyseerd en waar nodig aangevuld met krachtvoer. Met behulp van een mestscheider wordt het droge deel hergebruikt in de boxen, terwijl het natte deel wordt afgevoerd naar akkerbouwers in de omgeving. In de zomer krijgen de koeien weidegang. De laatste jaren is er meer aandacht voor biodiversiteit, zoals het aanleggen van akkerranden en elzensingels. In het voldoen aan milieu- en dierwelzijnseisen behoren ze tot de betere leveranciers. Hun melk werd vorig jaar geselecteerd voor Ben en Jerry-ijs en dit jaar gaat de melk naar de duurzame Top-Zuivellijn van FrieslandCampina met het internationale keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. In 2014 ontving het stel de Uiergezondheid award; met een goed geventileerde stal, melkrobots en een doordachte voerstrategie kregen ze grip op de uiergezondheid.

Henry heeft in het verleden bestuurlijke ervaring opgedaan bij LTO Oude IJsselstreek, AB-Oost en de Melkvee Academie. Momenteel is hij bestuurslid van de agrarische natuurvereniging VAL Oude IJssel en heeft hij interesse in de Plattelandsraad. De oefenbijeenkomsten van de midwinterhoornblazers uit Silvolde vinden plaats in de stal van Steverink, en vanaf de eerste advent tot 6 januari zijn ze regelmatig te zien en te horen in Silvolde en omgeving. Voor zijn conditie speelt Henry recreatief rugby bij de Doetinchemse rugbyclub Wild Rovers.

Anja is lid van de Werkgroep Landbouwpresentatie Oude IJsselstreek, die zich richt op de promotie van de landbouw. Ze is medeorganisator van de Fietstocht De Boer Op, die jaarlijks op de eerste zaterdag van augustus langs diverse boerderijen voert. Daarnaast speelt ze bariton bij het dweilorkest De Kroezenhökers.

Anja leidt bezoekers rond op het bedrijf. Ze werkt in de oude ligboxenstal, waar de koeien staan die moeten afkalven, de droge koeien en de pasgeboren kalveren. Henry is druk in de nieuwe serrestal, waar de melkkoeien in een soort van buitenluchtomgeving vertoeven. De koeien hebben de vrijheid om te kiezen waar ze willen lopen of liggen, of ze geborsteld of gemolken willen worden, of dat ze nog wat krachtvoer willen.

Henry en Anja ontvangen groepen van tien personen of meer voor een rondleiding en bezichtiging van hun bedrijf.

 


Bron foto: Archief Henri en Anja Steverink

 

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com