Niels Onnes

Foto Roel Kleinpenning

Klein was liefde op het eerste gezicht

Bron: Oude IJsselstreek Vizier 16 sep 2020

Silvolde - Ze worden allang niet meer gemaakt, maar de liefde van Niels Onnes voor de mountainbikes van Klein is gebleven. Jarenlang was het verliefdheid op afstand, want Onnes kon zich geen Klein veroorloven. Nu heeft hij er meer dan twintig en het eind lijkt nog niet in zicht.

door Nick Moritz

"Eind jaren tachtig zag je ze voor het eerst in Nederland", vertelt fiets-enthousiast Onnes. "Ik was gelijk verkocht. Prachtige fietsen vond ik het. Vooral het frame viel me op. Vaak in felle kleuren, maar je ziet de kwaliteit er ook direct aan af. De afwerking is gewoon perfect. Destijds was ik lid van fietsclub De Wildt in Ulft en bij fietsspecialist De Pedaleur waren begin jaren negentig al Kleins te koop. Dat was voor mij een verre droom, veel te duur. Likkebaarden voor de etalage, veel verder kwam ik niet."

De Amerikaan Gary Klein begon in de jaren tachtig met de ontwikkeling en bouw van mountainbikes. Hij maakte de frames van aluminium. Ruime buisdiameters zorgde voor grote stijfheid en die kwaliteit bevalt Onnes nog steeds prima. "Persoonlijk houd ik wel van een stevige fiets. Mountainbikes met veercomfort vind ik helemaal niks. Zonder vering heb je beter contact met de weg en dat kost het minste energie. Ik ben van het klimmen en dan is alle energie meegenomen. Dat het naar beneden dan wat ruwer toegaat neem je graag op de koop toe. Ik heb wel geveerde fietsen, want Klein heeft ze ook gemaakt, maar ik gebruik ze niet."

Marktplaats

De productie van Klein werd in 1995 overgenomen door Trek en in 2008 hield het verhaal op. Niet voor Niels Onnes echter. Hij kocht zijn eerste Klein pas acht jaar geleden. "Nieuw had je die fietsen van dik 2.000 tot wel 10.000 euro. Dat kon en wilde bruin niet trekken. Mijn eerste Klein heeft me 650 euro gekost en dat geef ik nu beslist niet meer voor een fiets uit. Marktplaats was een goede bron, maar dat wordt wel steeds commerciëler. Soms heb je nog geluk, een paar weken geleden vond ik er nog eentje voor 75 piek. Tegenwoordig heb ik meer succes op het Duitse Ebay."

Zoontje

De liefde voor het merk Klein is zo groot, dat Niels zijn zoontje ook Klein heeft genoemd. "Ja, dat mag je best raar vinden, maar zo'n vreemde naam is het toch niet? Uiteraard heb ik dat met mijn vriendin overlegd. We hebben er goed over nagedacht en vinden het nog steeds een mooie naam."

Veel ruimte voor zijn Klein museum heeft Onnes niet. Hij denkt ook niet dat er nog veel fietsen bij komen. "Je moet grenzen kunnen stellen. Gelukkig kan ik op internet mijn ei blijvend kwijt. Met nolimitsplaza.nl heb ik een eigen site met alle wetenswaardigheden over Klein en mijn verzameling

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com