foto: Ronald Falke
Ulftseweg 40
7064 BD Silvolde
Tel: 0315 34 0870
Tel: 06 53 85 29 91
door: Robbie Wolters op 1 mei 2018
Martin Pragt werd in 1955 geboren in Hoogezand Sappemeer. Na het afronden van de havo in Emmeloord, maakte hij in 1979 de grote stap naar Utrecht, waar hij begon aan zijn studie aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar. In deze bruisende stad vond hij niet alleen zijn passie voor de podiumkunsten, maar ook de liefde van zijn leven, Rita. Samen vestigden ze zich in de Betonbuurt van Utrecht. Toen hun oudste dochter ter wereld kwam, besloten ze op zoek te gaan naar een rustiger woonomgeving. Dit leidde hen naar Silvolde, waar ze de etage boven de bloemenwinkel van Kees Hagen aan de Markt huurden, in het pand dat nu bekendstaat als Bakkerij ten Have.
Na zijn studie volgde Martin een unieke kans. Hij ging mee op sollicitatie met een vriend die auditie wilde doen voor de rol van Pino in Sesamstraat. Martin nam de rol van Tommy op zich, en tot hun verrassing werden ze beiden aangenomen voor een seizoen. Dit avontuur leidde hem naar een volgend hoogtepunt: een jaar lang toeren door het land met André van Duin voor de opnames van de Dik Voormekaar Show, waar hij de rol van Harry Nak speelde. In 1981 begon hij zijn carrière als drama-docent aan het middelbaar sociaal onderwijs in Berg en Dal en later in Utrecht. Van 1982 tot 1997 werkte hij als stagebegeleider en ontwikkelaar van lesprogramma’s aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, waarbij het acteren naar de achtergrond verdween.
Begin jaren negentig kwam Martin opnieuw in contact met het theater. Samen met Frans Miggelbrink richtte hij het theaterduo Man of Man op. Gedurende ongeveer tien jaar trokken ze met hun straattheater door heel Nederland. In 1997 besloot Martin om als zelfstandig ondernemer verder te gaan met acteerwerk en communicatietrainingen voor bedrijven en instanties. Toen de economische crisis in 2008 zijn intrede deed, maakte hij opnieuw een carrièrewending en schoolde hij zich om tot docent ervaringsdeskundigheid in armoede en sociale uitsluiting. Hij hielp mensen die onder het bestaansminimum leven, inzicht te krijgen in hun situatie en hen te ondersteunen bij het opbouwen van een beter leven. Dit noemt hij dankbaar werk.
Creatieve uitingen zoals schilderen, tekenen en beeldhouwen zijn altijd een rode draad in Martins leven geweest. Hij was lid van het kunstenaarsnetwerk Het Web en nam de afgelopen jaren deel aan de kunstroute in Hummelo. Daarnaast schreef hij artikelen voor de Gelderse Post over diverse onderwerpen, en tegenwoordig draagt hij af en toe bij aan de Gelderlander.
Martin is een voorvechter van een basisinkomen, waarbij loon en arbeid van elkaar gescheiden worden. Hij gelooft dat deze scheiding noodzakelijk zal worden, vooral voor mensen met lagere inkomens, naarmate automatisering meer banen in die sectoren zal verdringen.
Toch heeft Martin ook zijn bedenkingen over de sociale dynamiek in de Achterhoek. Hij ergert zich aan de neiging tot groepsvorming, die hij als een typisch regionaal kenmerk beschouwt. Bij bruiloften worden mensen al snel in groepen ingedeeld: buurtgenoten, collega’s, familie en vrienden. Eveneens worden carnaval en kermis vaak in hechte groepen gevierd, waardoor het voor buitenstaanders moeilijk is om aansluiting te vinden en nieuwe contacten te leggen.