Terborgseweg 01 Bakkerij Ten Have

Voor Terborgseweg 01 gaan we terug naar de situatie rond 1900, In het boek Met het oog op Silvolde vinden we de onderstaande foto met informatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Theodorus Wilhelmus ten Have begon op 24-jarige leeftijd op 1 mei 1925 met een bakkerij annex kruidenierswinkel op de hoek Terborgseweg/Bosstraat in Silvolde. Hij werkte ’s nachts in de bakkerij en overdag ventte hij met paard en wagen de bakwaren uit. Theodorus was onafscheidelijk van zijn hondje Bobbie.  Zijn vrouw Maria deed de winkel. Ze kregen een dochter Annie en twee zoons Jan en Wim. Jan wilde kok worden maar door de ziekte van zijn vader ging hij in de bakkerij werken en nam Wim het uitventen voor zijn rekening.

In de oorlogsjaren kwam Thea Jaartsveld vanuit Duitsland naar Silvolde en vond werk bij Bakkerij Ten Have. De vonk sprong over en Thea en Jan trouwden. Ze kregen twee dochters: Els en Mary. Wim trouwde met Annie Welling. De broers Wim en Jan namen de zaak in de vijftiger jaren over van hun vader en bouwden deze verder uit. In 1977 kwam Els, de dochter van Jan, in de zaak werken. Na de aankoop in 1980 van de schoenwinkel van Jan Spekschoor in het naastgelegen flatgebouw ‘De Wijde Blick’ werd deze ruimte met de kruidenierswinkel verbonden en ging men verder met een IFA supermarkt annex bakkerij. Thea en Annie werkten altijd volop mee in het bedrijf.

Jan en Thea namen het aandeel van Wim en Annie over en zetten het bedrijf voort. ‘Thea van de IFA’ was een begrip in Silvolde. Voor het laatste dorpsnieuws moest je bij haar zijn. Ze had altijd een schaar bij de kassa liggen en vroeg aan de klanten of ze belangstelling hadden voor de spaarpunten op de artikelen. Zo niet dan knipte ze deze eraf en verdeelde die tussen de andere klanten in de winkel. In zijn sporadische vrije uren en op latere leeftijd nam Jan ten Have tijd voor zijn hobby’s. Hij speelde accordeon, orgel en mondharmonica. Hij fotografeerde en maakte films van het gezin. Zijn favoriete hobby was het bezig zijn met een uitgebreide modelspoorbaan waarvoor een kamer was uitgeruimd.

Mary, dochter van Thea en Jan, leerde Bert Navis kennen op een uitgaansavond bij zaal Harbers. Hij wilde haar na afloop naar huis brengen, maar keek ervan op dat ze daarvoor alleen maar de straat over hoefden te steken. Bert was heftruckchauffeur en raakte door zijn relatie met Mary geïnteresseerd in het bakkersvak. Hij begon als bijbaantje ‘s nachts in de bakkerij te werken met het snijden van brood. Toen er een vacature kwam ging hij op 29-jarige leeftijd bij bakkerij Ten Have werken en begon aan een omscholingstraject op het Graafschap College in Doetinchem. Een dag per week naar school en 5 dagen per week in de bakkerij praktijkervaring opdoen. Bert en Mary trouwden en hebben twee kinderen: zoon Bertroy en dochter Kimly.

In 1989 namen Els en Bert de bakkerij over met Thea en Jan. Wim ging met zijn zoon Theo verder met de Meermarkt. De bakkerswinkel werd gevestigd in het pand Markt 11 en er kwam een doorbraak naar de bakkerij die bij de supermarkt behoorde. In 1990 werd de bakkerij verplaatst naar Markt 11 en kwam Mary in de zaak werken. De bakkerij en bakkerswinkel werden gemoderniseerd in 2010 en de supermarkt beëindigd.

Het pand Markt 11 was voorheen in gebruik bij Notaris Reijerink, textielhandel Borgreven, textielhandel Bosman, Heinst meubelhandel, Restaurant Reinhard en Kees Hagen bloembinderij.

Mary vindt het leuk om nieuwe producten te bedenken en Bert zorgt voor de totstandkoming, o.a. het groentebroodje, het heilig boontje, snertbroodje en het mosterd/kaasbroodje. Voor het olde wievenbal werd het olde wievenbrood bedacht en voor de mannen het bierbrood. Ter gelegenheid van een Ierse avond in café ’t Centrum bakte Bert authentiek Iers brood. De verwerking van de door Jan Steverink verbouwde spelt liep de laatste 12 jaar als een rode draad door de bakkerij. Bert en Mary hebben baanbrekend werk verricht voor het onder de aandacht brengen van de speltproducten.
Bakkerij Ten Have nam en neemt deel aan diverse evenementen en organiseert ze ook zelf. De bakkerij werd ooit verkozen tot de leukste bakker van de gemeente Oude IJsselstreek en de provincie Gelderland.

Bert Navis wijst er op dat het bakkersvak geen gemakkelijke baan is. Het is zes dagen per week werken van ‘s nachts half twee tot 10 uur in de morgen. Om dit te benadrukken nodigde hij ooit journalist Marcel van Berkum uit, die een nacht meewerkte in de bakkerij en er een reportage over schreef in de Gelderse Post.

Bakkerij Ten Have is zeer betrokken bij het sociale leven in Silvolde. Er worden regelmatig workshops georganiseerd voor diverse groeperingen. Brood en gebak dat onverkocht blijft wordt bezorgd bij minder bedeelden. Ze ondersteunen mensen met een beperking.

Bert speelde circa tien jaar in het 2e elftal van Silvolde. Het recept van de specialiteit van het huis, het progresgebak, wil hij niet prijsgeven. Wel heeft hij een goede tip voor het bewaren van brood, cake en chocolade: niet in de koelkast, dan droogt het snel uit en de smaak vermindert.

Mary is het manusje van alles: verkoop, inpakken, bezorgen. Daarnaast besteedt ze enkele middagen per week aan het oppassen van kleinkind Ayla.

Bertroy en Kimly gaan niet verder met de bakkerij, echter met de feestdagen en de evenementen zijn ze samen met schoonzoon Roel actief.
De laatste dag van het jaar is het hele team van Bakkerij ten Have druk met het bakken van de oliebollen. De buren en de kameraad van Bertroy, Roy Liebrand, helpen mee. Iedereen heeft zijn eigen taak.
 

De bakkersfamilie kijkt alvast ver vooruit. Op 1 mei 2025 is het 100-jarig bestaan en komt Bakkerij Ten Have in aanmerking voor het predicaat hofleverancier.

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com