Terborgseweg 10 Rabo bank

 

 

   

 

Paul Klomberg. (foto: Roel Kleinpenning) 2018

Joke en Paul bouwden bank op vanuit de schuur, 24 jan 2018 door Nick Moritz

Silvolde - "Echt waar", vertelt Paul Klomberg lachend. "Het was een schuurtje van 5 vierkante meter achter onze nieuwbouwwoning aan de Eekhoornhof in Silvolde. Daar zijn we dertig jaar geleden met de bank begonnen. Destijds nog Centrale Volksbank en nu Regiobank. In het begin waren we drie avonden in de week open en deden we alles met z'n tweeën. Inmiddels hebben we 15 medewerkers en werken zoon Sander en dochter Debby ook mee in de zaak."

Hoe bedenk je het om met een eigen bank van start te gaan. Paul Klomberg zou er zelf ook nooit op zijn gekomen. Hij werd benaderd door de Centrale Volksbank. "Daar had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Zelf werkte ik die tijd bij de Coöperatie en stuurde in mijn functie vijf Welkoop-winkels aan. Mijn vrouw Joke werkte bij de Rabobank, misschien zijn ze daarom wel bij ons gekomen."

Het heeft lang wikken en wegen gekost voor de uitdaging van een eigen bank werd aangegaan en de start was nog voorzichtig. "Als je het vergelijkt met nu, was de beginperiode bijna humoristisch. Er werd een geldkistje overgedragen en een kaartenbak met gegevens van zo'n 50 klanten. Niks computergegevens, gewoon spaarbankboekjes waar alles met pen werd genoteerd. Op de avonden dat we open waren, trok Joke de vitrage van het keukenraampje omhoog. Dan kon ze tijdens het strijken van de was zien of er een klant kwam."

Er was in elk geval niets mis met de ondernemersgeest van de Klombergs. Ze stonden klaar voor bestaande klanten en gingen ijverig op jacht naar nieuwe relaties. "In het begin ging dat iets anders dan nu. We maakten zelf een A4-tje met een mooie spaaraanbieding. Dat ging op de stencilmachine en werd door onszelf, met hulp van de kinderen, bij 2.500 adressen in de brievenbus geduwd. Daar waren we wel een zondag zoet mee."

Van Eekhoornhof via Markt 5 naar Markt 2a en binnenkort naar het voormalige pand van de Rabobank. Regiobank Paul Klomberg is een succesverhaal dat op persoonlijke dienstverlening is gebouwd. "Samen met onze medewerkers is het fijn om voor de klant klaar te staan. Op 26 april bestaan we 30 jaar en hebben we open huis in ons nieuwe onderkomen. We hopen iedereen dan te mogen begroeten."

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com