Terborgseweg 17 Smederij Van Raaij

Smederij Van Raaij 1829 - 1967     

Links naast smederij van Raaij was een "kerkhof" tot aan electro Ten Have.

Archief Jan & Anke Van Balveren Geschilderd door Bart Nijman

     

Bron: Silvolde 800

 

 

1907 rekening van Jan van Raaij voor Th. Rademaker

   

 

 

 

1916 Rekening van J. van Raaij voor Jos Derksen (café 't Centrum)

 

 

1919 Eens per jaar in januari werd de rekening gemaakt voor het voorbije jaar.

 

 

Delpher: Graafschapbode 23-12-1938

 

Vraaggesprek met Jan van Raaij voor zijn 88e verjaardag

 

 

                        

Links Louise, Jan rechts achter en Marie van Raaij bij het fornuis

    

Familiearchief Jan & Anke Van Balveren. Geschilderd door Bart Nijman.

       

   

 

Jan van Raaij 
Familiearchief Jan en Anke van Balveren. Geschilderd door Bart Nijman

                  

Het gat van Van Raaij

 

Willem ter Steeg schreef op 22-10-2019 over het gat van Van Raaij:

Zo noemden wij de verlaging van het fietspad dat naast de Terborgse weg liep.
Komend van Silvolde (op weg naar het zwembad) maakte ik er altijd flink snelheid. Midden voor de smederij was een grote molensteen in geplaveid, die werd gebruikt om hoepels warm om karrenwielen te leggen; in het gat in het midden kwam de naaf. Als er niet gewerkt werd lag er op dat gat een ijzeren plaat. Mijn tante Doortje kwam een keer in het donker er achter dat de plaat er niet lag en maakte een onvrijwillige salto en een harde smak. Gelukkig kon Jan van Raai de fiets fatsoeneren.

Op 2 december 1967 brandt de smidse van Jan van Raaij af

Gerard Kemperman woonde toen in Villa Maria Terborgseweg 21 en was getuige van de brand, hij vertelt er op 22 oktober 2019 het volgende over:

Ik bezocht Jan regelmatig tijdens het smeden, een smederij met hooi op de zolder!!!
Ik herinner me de rondlopende kippen en andere kleindieren in de achtertuin.  

Robbie, ik werd die nacht wakker van de brand bij Smid van Raaij. Ik moest naar de wc herinner ik me nog als de dag van gisteren. Ik keek uit het geblindeerde raam en zag een grote vuurzee. In eerste instantie dacht ik dat huis van buurman Jansen nr 19 in brand stond. Mijn pa corrigeerde me dat Van Raaij in brand stond.
Het huis stond toen al volledig in brand. Ik had m’n vader wakker geschreeuwd en we zijn samen naar de brand gerend. Mijn moeder heeft de brandweer gebeld. Twee brandweermannen, o.a. overbuurman Hans ten Have  en ? waren natuurlijk  door de brandmelding sneller dan de brandweerauto aanwezig. Mijn vader Gert heeft Jan en en een zus uit het huis gehaald. Ik moest buiten blijven van m’n pa. De tweede zus kon hij niet vinden. Toen de brandweer kwam mocht m’n vader t huis niet meer in. Alles is afgebrand maar Jan en zijn zus waren veilig. Jan wilde nog wel terug alle kostbaarheden uit het huis halen, maar dat mocht natuurlijk niet meer van de brandweer. Jan huilde om zijn huis maar ook zeer zeker om zijn gouden horloge. Hij was bijna niet te houden om dat sieraad toch nog uit de vuurzee te halen dat op zijn nachtkastje achtergebleven was. Jan stond in zijn ondergoed buiten maar kreeg snel noodkleding van de buurt.

Even later stortte het dak etc helemaal in.. Je begrijpt de paniek in de zoektocht naar de zus. Kleinkind Theo van Raaij sliep er ook geregeld.  Zijn ma woonde achteraan als je langs groenteboer Mulder liep Theo is iets jonger dan wij.  Raar misschien. Ik kijk nog veel te vaak naar buiten of er geen brand etc bij de buren is als ik 's nachts naar bed ga. Die brand heeft heel veel met me gedaan. Ik dacht dat de zus, die achteraf in het ziekenhuis lag, verbrand zou zijn!!!

Annelie Kunst. 's Morgens vroeg liepen wij het paadje van Bosman door en stonden in pyjama te kijken. Kemperman van villa Maria droeg kazuifels en Sinterklaaskleding naar buiten om zo het mooie borduurwerk van de dames van Raay te redden.

Op 2 december 1967 brandt de smederij af. Foto J.H. Fischer

 

Links Jan van Raaij, met cappuchon Gerard en met muts Toon Kemperman
Foto: J.H. Fischer

 

 

 

De restanten
De restanten

 

1968 Maarten Koudijs vond dit artikeltje op Delpher.

 

Op het perceel bouwde een neef van de familie Van Raaij een nieuwe woning Louise en Jan kwamen erbij in wonen. Jan had geen hobby's en verveelde zich, hij schilde de aardappelen.

 

    

Foto's: Charlotte Wolters

De toestand in 2019: op Ulftseweg 17 staan nu drie vrijstaande woningen van de families Wolters, Klomberg en Van Balveren. In de tuin van de familie Wolters is nog een gedenksteen aan "de Olde Smidse" aanwezig.

Bronvermelding:

Archieven: Familie Meier, Familie Van Balveren, John Liebrand en Old Sillevold
Bijdrage aan dit artikel: Gerard Kemperman, Willem ter Steeg en Annelie Kunst..
Silvolde 800 door H.L.J. Kolks & B.J. Dorrestijn.. 

 

 

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com