Terborgseweg 45 Mr. De Grood, Notaris Reijers, fam. Schouten

 

Leo van Bemmelen stuurde mij de gegevens van het Drents Archief.
www.drentsarchief.nl

Hieronder zijn 4 foto's weergegeven van de 17 foto's met beschrijving.

De volledige collectie vindt u onder de volgende link.

www.drentsarchief.nl/onderzoeken/zoeken?trefwoord=Grood+Maria+Catharina

Na het aanklikken van de link komt u in het Drents archief, ga naar beeldbank en klik rechts van beeldbank op 17 resultaten. 
 

1946. Huis van fam. De Grood. Let op, op de bovenverdieping zijn drie personen te zien en op de begane grond eveneens.
Een latere bewoner, notaris Reijers, heeft de ronde serre vervangen door een garage. Nu bewoond door familie Schouten.

Drents Archief. collectie Schröer J.B. fotograaf

DA2030126

Datering 1946

Inhoudsbeschrijving Meester Schröer en zijn vrouw zijn op bezoek bij de ouders van Ria de Grood, onderwijzeres aan hun school in Nieuw-Schoonebeek. Het lot van een fotograaf is dat hij bij zo'n ingewikkelde groepsfoto niet ook zelf op de foto staat. De groep bestaat uit 6 personen, drie boven en drie onder maar in dit geval is het huis zelf ook onderdeel van de groep. Dat het er nog staat na de beschietingen tussen de tanks van geallieerden en de Duits soldaten die vanuit de schuttersputjes èn vanaf het balkon op de naderende tanks schoten is een wonder. Dat gebeurde op 30 maart 1945. Hun adres is Terborgseweg 45, Silvolde. Vanaf het balkon en slaapkamerraam en beneden v.l.n.r.: Maria Catharina (Ria) de Grood, H.A.J. (Ann) Schröer-Immens, Bernardina Wilhelmina (Diny) de Grood, Anna Henriëtte (Annie) de Grood, Catharina Francoise Marie de Grood-Jeukens, Bernard Adriaan de Grood. De serre waar in de oorlog drie Duitse soldaten sliepen is door een latere eigenaar vervangen voor een garage.

===

DA2030108

Datering 1946

Inhoudsbeschrijving In 1942 is Ria de Groot (rechts op de foto) onderwijzeres geworden aan de Gerardus Majella School voor G.L.O. in Nieuw-Schoonebeek. Dat was dus midden in de Tweede Wereldoorlog. Ria heeft gereageert op een personeelsadvertentie van de R.K. School voor G.L.O. in Nieuw-Schoonebeek. Een heel avontuur om in de oorlog zo ver van huis te gaan werken. Gaandeweg zijn het onderwijzersechtpaar Schröer en de ouders van Ria de Grood bevriend geraakt. Bernard Adriaan de Grood was ook hoofd van een School (ULO) maar dan in de Achterhoek in de plaats Silvolde. In Nieuw-Schoonebeek zijn op het eind van de oorlog geen gevechten tussen de Duitsers en geallieerden geweest maar in Silvolde aan de Terborgseweg 45 lag op 30 maart 1945 Goede Vrijdag het front. De Engelse soldaten kwamen vanuit Terborg richting Silvolde en in de voortuin van de familie de Grood lagen Duitse soldaten in eigen gegraven schuttersputjes. Vanuit hun huis werd ook geschoten door de Duitsers. Het is een wonder dat het voor de hele familie goed afgelopen is en ook hun huis is bewaard gebleven. Broer Henri (zit naast juffrouw Schröer) heeft de laatste jaren van de oorlog een dagboek bijgehouden. Wie dit wil lezen kan naar de website: www.oldsillevold.nl. Ga naar Tweede Wereldoorlog en kies daarna oorlogsverhalen en kies voor 24. Hierin staat ook e.e.a. vermeld over Nieuw-Schoonebeek. De namen zijn v.l.n.r. (achterste rij twee personen) H.A.J. (Ann) Schröer-Immens, Henricus Anna (Henri) de Grood, Rudolfina Maria (Rufi) de Grood, Bernardina Wilhelmina (Diny) de Grood, Catharina Francoise Maria de Grood-Jeukens, Maria Catharina (Ria) de Grood.

===

 

DA2030068

Juffrouw Maria Catharina (Ria) de Grood gefotografeerd bij het huis van haar ouders in Silvolde, Terborgseweg 45. Zij versterkte het team leerkrachten aan de R.K. Gerardus Majella School in Nieuw-Schoonebeek. Zij begon daar in 1942 dus middenin de oorlog met Duitsland. De familie De Grood en het onderwijzersechtpaar Ben en Ann Schröer kenden elkaar al langer, mogelijk omdat ook haar vader hoofdonderwijzer was in Silvolde. Ondanks de moeilijke en gevaarlijke tijd ging ze toch soms op de fiets naar huis. Een tocht van 12 uur op de fiets en op 22 december 1944 fietste zij met haar zus Annie terug naar Silvolde. Haar broer Henri hield vanaf september 1944 een dagboek bij tot aan juni 1945. Op Goede Vrijdag 30 maart 1945 ligt hun huis in de vuurlinie. Drie dag is hier gevochten met zelfs schuttersputjes met Duitse soldaten in de tuin waar juffrouw Ria de Grood staat. Wilt u dit dagboek lezen ga dan naar www.oldsillevold.nl en kies in de linkerrij voor: Tweede Wereldoorlog, daarna voor Oorlogsverhalen en kies dan verhaal nummer 24.

===

===

Persoonskaart Maria Cathrina de Grood.

 

Bron silvolde 800
Bron: Silvolde 800

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com