Terborgseweg 67 horeca "de Lovink"

Geschilderd door Bart Nijman

01 - 10 - 2021

Door Robbie Wolters.
Foto's Charlotte Wolters
De kwaliteit van de foto's uit het archief van de familie Raben is verbeterd door John Liebrand.
=====

circa 1950 Café  "de Lovink"

Het begin, jaren 60

De familie Verheijen liet het pand de Lovink omstreeks 1911 bouwen en begon er een koffiehuis in. Na Verheijen zijn er 5 eigenaren geweest o.a. de familie Jansen, de dames Weenink die kregen vergunning om het koffiehuis ook als café te gaan gebruiken en de familie Kneterman.

In 1960 kochten  Henk Raben en Dini Helmes het café restaurant, dat toen 42,5 m2 meter groot was, van Th.L.P. Kneteman.
Henk was timmerman van beroep en Dini had zes jaar ervaring in de horeca opgedaan bij Het Posthuis in Gendringen.

 

 

29 december 1960 huwden ze in de parochiekerk van de H. Martinus in Gendringen en vestigden ze zich op Pastoor Ashmannstraat 67. Nu Terborgseweg 67

 


1960, het café ging in die tijd al om 9.00 uur 's morgens open
 

De eerste klant van café, restaurant en slijterij "de Lovink" was Bart Nijman de buurman. 

De naam café "de Lovink" heeft een directe relatie met de ijzergieterij De Lovink, in het begin was café "de Lovink" het stamcafé van de arbeiders van ijzergieterij De Lovink . Verder deed het dienst als hotel voor de monteurs en gasten van de ijzergieterij. Op den duur ging dat niet meer, ook was het restaurant niet meer dagelijks geopend. Wel werden er buffetten en diners verzorgd voor bruiloften, partijen en personeelsfeesten.

Die kwam de eerste morgen de lege flessen inleveren en kijken wie er op "de Lovink" was gekomen.
's Middags kwam er een vertegenwoordiger van ijzergieterij De Lovink, die bestelde een uitsmijter en daarvoor was er niets in huis. Nee verkopen was er niet bij en alle ingrediënten werden bij elkaar gesprokkeld. Wim Hetterscheidt werd gebeld en die kwam de ham brengen, de eieren kwamen van buurman Wim Susselbeek en toevallig kwam Johan Wolters de bakker met zijn bromfiets met bakkersmand voorop voorbij.


Henk en Dini achter de tapkast van "de Lovink"

 


1963 - 1964 Rechts boven is het bord van Oranjeboom bier zichtbaar.
Op de foto Carla Raben

 


1963 1968  Hotel, Café, Restaurant en Slijterij de "Lovink"

 


In 1963 werd begonnen met het hotel, alle hotelgasten werden in het nachtregister ingeschreven.
 

 

De eerste hotelgasten die in het boek ingeschreven werden waren Jurien en Anna Tekelenburg uit Amsterdam. Ze bleven 2 nachtjes van 27 juli 1963 tot 29 juli 1963.
Door de geboorte van de drie dochters Carla, Petra en Astrid kwam er ruimte gebrek en werden de hotelkamers door de familie zelf in gebruik genomen.
De laatste hotelgasten waren twee politieagenten uit Luzern, ze logeerden op 21 - 22 oktober 1968.   


Zaal de Lovink

 

1965 Dini Raben


Jaren 70
 


1970 Café de Lovink

 


1971 Theo Sonja Van Balgooi 12,5 jaar getrouwd
 

 

1971 De kelners huurde je zelf in als je een feestje gaf.

 

1973 Dini met de vier kinderen Carla, Petra, Astrid en Casper aan de bar bij de Lovink

 

1975 Een feest dat Dini zich nog goed kan herinneren was het wijnfeest in Tiroler stijl.


Henk Raben en Teuntje Goldewijk
 

 

 

Links onder de zus van Dini
Rechts onder Bertie Bruens en Teuntje Goldewijk

 

 


1977 Opening van de gemoderniseerde zaak.

 

 

Jaren 80

 

 


1985  25 jarig huwelijksfeest en 25 jarig jubileum

 


1985  25 jaar getrouwd

 

Jaren 90

 

Een dieptepunt was wel het overlijden van echtgenoot Henk in 1991.

Dinie besloot echter het café voort te zetten, het werk was haar hobby.Het bruiste nog volop van de activiteiten in de Lovink, zangvereniging Kunst en Vriendschap was al 45 jaar trouwe klant, bridgeclub Ruiten Troef legde er al 25 jaar een kaartje, de EHBO was vaste klant, er was een middag voor de dansvereniging en de volleybalclub kwam er wekelijks na de training.
Er waren veel vaste klanten zoals de medewerkers van het kadaster, ijzergieterij de Lovink en carrosseriebedrijf Susselbeek. Dini weet nog goed dat er bouwvakkers 's middags een potje kwamen biljarten, de Volkswagen van hun baas werd in de garage gereden zodat die niet zichtbaar was.
De echte vaste klanten kwamen in de keuken een uitsmijter of gehaktbal eten.

 

 

2000 - 2005

Ondanks het feit dat de gemiddelde klandizie rond de 50 was, was er ook een jongerenclubje dat "de Lovink" tot hun uitgangshome had gekozen. Dat was de club "de Wortelvolgers". De club is tijdens de carnaval ontstaan. Maurits Steverink vertelt: "We hadden een beetje genoeg van de carnaval op maandag in de sporthal waar de jeugdcarnaval altijd was. We kwamen van de ontbijtshow van het Molentje en moesten dan daar weg rond 13:00 maar net een moment dat het bier weer smaakte…  en sloften dan van het Molentje naar de sporthal. Maar in de sporthal hing je er een beetje rond. Leuk voor de jeugd en ouders, niet voor ons…. Toen we bij Dinnie langs kwamen, zagen we er geen slinger of iets hangen en dachten ‘low hier es gaon kieken’ ipv de sporthal. En vervolgens zijn we er jaren gebleven op maandag tot Dinnie stopte. Met Erwin, Ronald, Tom, Roy, Bennie en Frank zijn we als eerste binnengestapt, Wortel ( Frank Veenhuizen) was er bij en in de jaren daarop werd besloten dat Wortel de enige eeuwige prins van de wortelvolgers  was en is en werd carnavalsclubje de Wortelvolgers opgericht".
De Wortelvolgers van het eerste uur waren Frank en Erwin Veenhuizen, Maurits Steverink, Guus en Ronald Haank, Ruud en Roy Gries, Roy (Lee) Jansen, Bennie Verlangen en Tom Tempels.


Het lievelingsgerecht van het clubje was de eigengedraaide gehaktbal, het jaar daarop maakten de Wortelvolgers er een stamppot buffet van waar 165 personen aanschoven voor 12 euro de man.  
Er is wel veel veranderd, vroeger had je meer café bezoek vertelt Dinie op zaterdags en zondag zat het vol. Vooral voor en na de voetbalwedstrijden, ook kwamen man en vrouw even een glaasje drinken. De tv en de eigen kantines hebben wat dat betreft roet in het eten gegooid en de jongeren hebben ook hun eigen café's.
Wat niet veranderd is, is het personeelslid Antoon Goldewijk. Die hoort tot het meubilair en is ook al 40 jaar in dienst in 2001.

Er waren in die 45 jaar veel medewerkers, hier onder volgt een lijst van de personeelsleden die de familie Raben uit hun geheugen opgediept hebben. De lijst zal niet volledig zijn.


foto boven aan de personeelslijst Riet Oostedorp
foto onder aan de personeelslijst Teun Goldewijk

 


Bertie Bruens kreeg er een prima opleiding.
 

 

Walter en Marinus Hendriksen werkten er als ober, net voor feestavond afgelopen was kregen ze pijn aan de voeten. De schoenen gingen dan uit en de koffie met de broodjes werden op de kousen rondgebracht.

 

1985 café de Lovink

 

2004 Ans Bruggink, knuppelkoningin, Frank Veenhuizen en Dini Raben

 

2005 Dini heeft besloten te stoppen met het café



 


 



Over de buurt hebben ze nooit iets te klagen of te vrezen gehad, de buurt is al die jaren meegegroeid als er in het café of de zaal muziek speelde danste de buurt in de huiskamer mee.

Hoe het verder ging:

Dini verhuisde naar een appartement in Silvolde.

Bertie Bruens heeft zijn eigen restaurant Engbergen.

Walter Hendriksen heeft zijn eigen café HendriXen in Doetinchem.

De Wortelvolgers verhuisden naar Rinus van Herberg Jan

 

Zaal "de Lovink" ging verder als Steakhouse Amadeus.


Een groot deel van de inboedel verhuisde in 2005 naar Kenniscentrum Nelles aan de Oude Dinxperloseweg 74 A in Silvolde. 

In 2008 is Maurits Steverink samen met Corinne Corts gestart met de voorbereidingen voor het vestigen van een kenniscentrum voor ‘Local Food’. 

 

Corinne wilde haar eigen activiteiten ontplooien op Nelles samen met Maurits en anderen mee laten genieten van de locatie via zorg, workshops en wat al niet meer. In 2012 werd bij Corinne darmkanker geconstateerd en op vrijdag 14 september 2018 is Corinne overleden.

 

De ‘dael’ van boerderij Nelles is nu verbouwd tot vergaderruimte, bibliotheek, kookruimte en kantoor. Bij de verbouw vormde duurzaam & local het uitgangspunt.

     

 

Bij de inrichting is gebruik gemaakt van de tafels, de hergestoffeerde stoelen, pluche tafelkleden, peper en zout stelletjes, het fornuis en alles wat in 2005 meegenomen is  uit café - restaurant "de Lovink"

 


September 2021 heeft Maurits Steverink Dini Raben uitgenodigd
om het allemaal nog eens te bekijken. 

 


Aanwezig waren Dini Raben samen met mevrouw Lette, haar buurvrouw. 

 


Cilia en Robert Lette


 


Dini had nog 1 keer de heerlijke gehaktballen voor Maurits meegebracht.

 


Maurits probeerde het recept van de gehaktballen van Dini te bemachtigen.

 


Dini wilde het recept nog niet prijsgeven: "af en toe droom ik ervan om nog eens een kraampje te beginnen met de originele broodjes bal".

 

Veel Silvoldenaren hebben goede herinneringen aan "de Lovink": de gehaktballen en schnitzels, bruiloften en communiefeestjes, het biljarten en potstoten.

 

Kinderen:
Petra Hakvoort - Raben (Overleden in 2020)

Carla van de Pavert - Raben,
Raymund Van de Pavert ja idd, was ook een leuke tijd,en ben ik bij ons in de kroeg mijn grote liefde tegengekomen. Mijn vader zei altijd trouw nooit met een kelner of muziekant ha ha, maar inmiddels al 35 jaar getrouwd. hoe mooi is dat.

Astrid Kamperman - Raben

Casper Raben.

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com