Ulftseweg 060, bakkerij Johan en Theo Wolters, Bakker Jos

Foto: Charlotte Wolters

 


Rechts op de foto is nog het uithangbord van
Zündapp bromfietsen zichtbaar van de firma
Van Balveren.

Johan Wolters ventte met een bromfiets met een grote mand voorop. Hij stak vanaf de Boterweg altijd de Ulftseweg over zonder te stoppen. Het is altijd goed gegaan.
Hij had de bijnaam bakker "Daag".

 

Het schilderij is aan de heemkundige vereniging Old Sillevold geschonken en deze stelde het ten toon in Herberg Jan, helaas is het schilderij bij een overname in 2019 door een misverstand met het vuil meegegeven.

 

Bron:  de oorlogsverhalen van mijnGelderland

Voedselhulp van de familie Wolters uit Silvolde 

Bram Opschoor vertelt

Bram Opschoor vertelt ons over hoe zijn familie dankzij voedselhulp de Tweede Wereldoorlog overleefde: 'geboren ben ik in 1939 in Rotterdam. Onbewust van het feit dat mijn eerste levensjaar gelijk het gevaarlijkste uit mijn leven zou zijn. Gelukkig heeft onze familie het bombardement van 1940 op Rotterdam in een schuilkelder overleefd. Niets van meegemaakt natuurlijk, maar wel weet ik dat het jaar 1944 verschrikkelijk was. Er werd door de straat op ons geschoten en een gewonde man werd bij ons binnen gedragen. Maar het ergst was de honger. Je zag op straat mensen van uitputting in elkaar zakken.'

 

 

 

Familie Wolters in Silvolde

'Mijn moeder, Marie Opschoor van Veen, ging er met de fiets op uit om te proberen op het platteland bezittingen te ruilen tegen voedsel. Dat viel niet mee , want in de directe omgeving waren vele hulpzoekenden. Na een tocht van drie dagen met overnachtingen in een schuurtje kwam ze uit in Silvolde. Daar ontmoette ze Maria Wolters, dochter van bakker Wolters aan de Hoofdstraat, een leeftijdsgenoot met wie het direct klikte. Gastvrij werd ze opgenomen, kon bijkomen van de tocht en kreeg een groot roggebrood mee voor thuis. Er meldde zich bij de familie Wolters ook mensen van de ondergrondse, met een vrachtwagen, op zoek naar voedsel voor het Westen. Ook zij kregen hulp en namen mijn moeder mee terug naar Rotterdam. Verborgen onder een dekzeil werden een tweetal controleposten gepasseerd. Het brood smaakte geweldig, al was het na enige tijd keihard.

Band na de oorlog

Na de oorlog is het contact blijven bestaan. Maria Wolters verloor haar verloofde vlak voor het einde van de oorlog. Hij kwam om bij het bombardement op Doetinchem. Ook mijn vader overleed vlak na de oorlog. Dit versterkte wellicht de band en wij hebben verschillende keren bij de familie Wolters kunnen logeren. Op de foto [bovenaan] staan Maria Wolters, haar broer Leo (onderwijzer in Lichtenvorde), bakker Wolters en zijn vrouw.

Het project de oorlogsverhalen van mijnGelderland is een goede gelegenheid om mijn dank uit te spreken aan de familie Wolters die ons geholpen heeft de oorlog door te komen.' Hierbij!

Dit verhaal is ingestuurd door Bram Opschoor in het kader van WO2-verhaal 

Rechten: © Bram Opschoor, CC-BY-NC

 

 


  33 jaar later 16 juli 2021

 

 

 

 

 

 

 

De oude versie uit 1969: Het Kattenpad

Bron: Boekje 1969 Silvolds belang 50 jarig bestaan.

 


Trots presenteerde Jos de Bakker afgelopen vrijdag de Silvoldse Kattenklauw, die weer verkrijgbaar is. Bewoners van woonzorgcentrum De Schuylenburgh en genodigden mochten de lekkernij als eersten proeven. Jos Holthausen wordt op de foto geflankeerd door de geschminkte katten Lois Marcus (links) en Tess Roes.
 

 


Bakker Jos Holthausen (links) en Marcel van Berkum. Foto: Roel Kleinpenning
 

 

Silvoldse specialiteit terug in de winkel 13 jul 2021

Bron: Oude IJsselstreek Vizier 14 juli 2021 door de redactie.

Silvolde - Jaren geleden had Silvolde een eigen speciale lekkernij, de Silvoldse Kattenklauw. Het was een gevulde koek en bij aankoop ontving de klant ook het verhaal Het Kattenpad. Op initiatief van Marcel van Berkum van ‘Silvolde aan Zee’ is de Kattenklauw geherintroduceerd en wordt opnieuw gebakken door Jos de Bakker. Ook is de sage weer gepubliceerd.

“Ik las een oude advertentie van bakkerij Wolters over de Silvoldse Kattenklauwen en het verhaal daarbij. Het leek me leuk om de karakteristieke Silvoldse lekkernij te herintroduceren en het verhaal op te rakelen. Toen ben ik naar Jos gestapt”, vertelt Marcel van Berkum. Jos Holthausen groeide op als bakkersknecht bij Wolters en had de Kattenklauw nog vervaardigd. Het opnieuw bakken van de Silvoldse specialiteit vond hij een goed idee. De bakker heeft de receptuur iets aangepast aan de huidige smaak. “Het is een gevulde koek met een amandel en bessen/frambozen vulling in de vorm van een kattenklauw”, zegt de bakker. De Silvoldse Kattenklauwen zijn vanaf zaterdag te koop in een verpakking van vier koeken tegen een introductieprijs. De Silvoldse sage Het Kattenpad is als brochure mee verpakt.

Kattenpad

Van Berkum: “Ik vond een tekst van het verhaal en heb het wat bijgewerkt en spannender gemaakt. Het gaat over heksenkatten, die in het dorp en de omgeving ‘s nachts grote overlast veroorzaakten. Vooral bij kasteel De Schuilenburg gingen ze tekeer. Daar moest wat aan gedaan worden.” De sage Het Kattenpad zal binnenkort ook in boekvorm verschijnen. Als schoolproject hebben leerlingen van basisschool De Plakkenberg voor het boek tekeningen bij het verhaal gemaakt. Het hele project is organisatorisch ondersteund door cultureel collectief ‘Silvolde aan Zee’, dat Silvoldse activiteiten promoot. 

Jubileum

Al als 9-jarige ging Jos Holthausen buiten schooltijd regelmatig helpen bij bakkerij Wolters. “Het was toen vooral eigen belang, want ik vond het deeg erg lekker. Na mijn militaire diensttijd heb ik bij enkele bakkers gewerkt en ook de lerarenopleiding gedaan. Toen 25 jaar geleden het bedrijf van Wolters te koop stond heb ik toegehapt.” Jos houdt van het bakkersvak vanwege de variatie in de producten brood en banket. Hij begint niet bij nacht en ontij, maar rond 5 uur in de ochtend. “Ik ben een ochtendmens dus dat is geen probleem en dan heb ik ‘s middags tijd voor hobby’s zoals mijn honden.” Aan het begin van dit jaar werd besloten de viering van het 25-jarig jubileum uit te stellen vanwege de coronamaatregelen. Nu, na 25 jaar en 25 weken, wordt er vanaf maandag 19 juli alsnog een feestweek gehouden. Voor de gelegenheid zijn enkele smakelijke specialiteiten van Jos de Bakker, zoals de Kattenklauwen, in de aanbieding.

De presentatie van de Silvoldse Kattenklauwen en de sage Het Kattenpad is op vrijdagmiddag 16 juli i2021 n woonzorgcentrum De Schuylenburgh.
Alleen voor genodigden!

 

Helaas op de foto zit copyright van Jan Gal

Helaas op de foto zit copyright van Jan Gal
2019

 

Foto: Henk van Raaij 2019

 

Foto: dialectwerkgroep d'Eigensproak 2020

 

 

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com