Ulftseweg 110, de gebroeders Barink

Foto: Charlotte Wolters

John Liebrand vertelt over de gebroeders Barink op Ulftseweg 110 en leverde de foto’s aan van het huis voor de restauratie.

      

Als klein kind was ik er vaak, ik kan me herinneren dat ze 2 of 3 koeien hadden en een paard. Deze stonden samen met de broers in één ruimte een zogenaamd los hoes.

Beide mannen woonden, aten en sliepen samen met de dieren in één ruimte .

In de aanbouw zaten de varkens, ook deze ruimte was niet afgesloten van het woongedeelte. Als wij vroegen waarom er geen muur was tussen het woongedeelte en het vee, dan zeiden ze: het gaat om de warmte en de gezelligheid.

   

Ergens in de jaren ‘70 begin jaren ‘80 woede er een hevige onweersstorm waardoor instortingsgevaar dreigde. De brandweer heeft er alles aan gedaan om de overgebleven boer Barink, die inmiddels al een behoorlijke leeftijd had,  uit huis te krijgen. Bewonen was niet meer mogelijk en het huis kwam leeg te staan. Het heeft lang leeggestaan en werd met regelmaat door de brandweer voor brandweeroefeningen gebruikt.

Michel Ankoné (de zoon van politieagent Ankoné Ulftseweg 102), Gertje Gries ( de zoon van kapper Gert Gries Ulftseweg 65a) en ik ( John Liebrand, de zoon van Jan Liebrand verzekerings agent Ulftseweg 106) hebben vaak als slachtoffer gefungeerd. 

Volgens mij is het in handen van de kerk terecht gekomen. Later werd het opgekocht en gerestaureerd door de gebroeders Vriezen uit Bonte Brug.

Dit is wat ik mij er nog van kan herinneren. John Liebrand.

        

      

      

Latere bewoners waren de families Kistenmaker en Winkelhorst

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com